Har fått så mycket gjort idag!
Ibland får jag såna där gulddagar när jag mår så himla bra! Jag känner mig helt frisk och allt känns toppen!

Sån dag hade jag idag! Och det var tur det eftersom jag insåg att jag glömt min burk med fröer ute två dagar i rad i spöregn.

image

Så jag struntade helt enkelt i sjukhusets förmaningar  (hoppas inte Anette läser det här nu😉) att hushålla med krafterna även fast det känns som jag skulle kunna springa ett maraton.
Jag körde på för fullt, att så alla fröer jag hade kvar.
Så nu är alla blöta fröer i jorden och vi får hålla tummarna att det tar sig, att dom inte blivit förstörda.
All potatis åkte också ner i jorden idag.

Sen har jag skördat en hel del mangold och stuvat in i frysen.

image

Mangold är så himla gott! Bladen stuvar jag ihop med chili. Ibland strimlar jag den och har i brödbak. Och stjälkarna kokar jag och äter som sparris.  Supergott!

Sen blev det granskott igen! Sista skörden av granskott!

image

Nu har jag granskott så vi klarar varenda förkylning i vinter😊.
Te gjort på granskott är så supergott!
Bara hälla på varmt vatten på ca tre skott och låta dra en stund i muggen .  Nissarna älskar det också vilket är tur eftersom jag planerar att dom ska dricka det när dom får hosta i vinter, OM dom får hosta vill säga😉.

image

Ner som dom är i en burk och in i frysen.
Färdigt!

image

Det finns mycket recept på granskott. Jag har även lagt in och det är supergott till kött och potatis.
Här kommer lite olika recept på granskott.

Syltade granskott

1 liter granskott
1 liter vatten
1 dl vitvinsvinäger
500 gram socker
½ dl rosépeppar

Plocka granskotten när de är späda, ljusgröna och 2-3 cm långa. Blanda lagen. Lägg i granskotten och sjud försiktigt (låt det inte koka) cirka 10 minuter. Häll upp granskotten i glasburkar. Smakar mycket bra som tillbehör till till kött eller fisk!
Hållbarhet: minst 3 månader i kylskåp

Picklade granskott

1,5 l granskott
5 dl ättika
1 l socker
1,5 l vatten

Koka upp ättikslagen och slå på granskotten, förvara svalt i kyl.

Granskottsdricka 

2 liter ljusgröna granskott
1 skivad citron
1 liter vatten
1 liter socker

Rensa granskotten från skräp. Lägg dem i en rostfri kastrull eller bunke. Täck skotten med en skivad citron. Koka upp vatten och socker. Häll den kokande lagen över granskotten. Låt stå kallt och dra i 2-3 dygn. Sila av drycken genom en silduk. Häll på plastflaskor och frys in det som inte går åt på en gång. Ger ca 2 liter dryck.

Granskottsglass

4 dl grädde
1 dl honung
4 äggulor
3 dl späda granskott 

Häll grädden i en kastrull och låt koka upp. Vispa ihop äggulor och honung och tillsätt långsamt grädden i ägg- och honungsblandningen. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm försiktigt under omröring tills den börjar tjockna. Ta bort kastrullen från plattan. Kör smet och granskott i en mixer och blanda tills det är en slät massa. Låt blandningen svalna i kylskåp under några timmar eller över natten.  Frys smeten i glassmaskin.

Enligt gamla bondepraktikan skulle man äta granskott mot vårtrötthet. Granskotten är rika på vitaminer och mineraler, främst C-vitamin och förr var granskotten faktiskt en viktig källa till vitaminer efter den långa mörka vintern.
Men återigen glöm inte att granskott inte ingår i allemansrätten, så fråga markägaren.
Ha en fin kväll! Nu går jag och sover 😊