Jag har fått myrkryp i benen eller restless legs syndrom som det egentligen heter. Det liksom kryper och drar och domnar inne i benen. Och på kvällen när man ska somna är det helt hopplöst att ligga still. En ljudbok i öronen är det bästa sättet att somna på.

Nu har jag fått en ny medicin som är ett dopamin.

Bild

Det känns både bra och dåligt. Jag avskyr att stoppa i mig mediciner, men samtidigt så kanske jag kan minska på nervmedicinen Lyrica om jag tar av den här betydligt mildare dopaminet.

Detta är ett kroppseget så kallat signalämne som hjärnan tillverkar och använder för att skicka ut nervsignaler i kroppen, bland annat till musklerna i benen. Det är samma slags dopamin som man även ger patienter med parkinsson men då i mycket starkare form än mot myrkryp.

Vad RLS (Restless legs syndrom) beror på vet man inte riktigt. Om det är kroppen som tillverkar för lite dopamin själv, eller har ett större behov än andra eller om det är problem med att få ut dopaminet i kroppen? Det bedrivs mycket forskning på detta område idag och framöver kommer vi förhoppningsvis veta mer.

 

Restless legs är en folksjukdom. Studier visar att ca tio % av den vuxna befolkningen har RLS. Dubbelt så vanligt hos kvinnor som hos män. Kan faktiskt även förekomma hos barn. Sök hjälp om du tror att du har det här, för det stör din sömn väldigt mycket. Du kommer aldrig in i djupsömnen utan slumrar dig genom natten.

Källa: http://www.netdoktor.se/neurologi/artiklar/restless-legs-syndrom-rls/

Annonser