Nu har dom kommit på att bruna bönor minskar risken för hjärt och kärl sjukdomar med 10 % !
Det ska jag framföra till far min som har hjärtkrångel, han som dessutom älskar bruna bönor!  Kan inte bli bättre 🙂

image

Här kommer ett recept på bruna bönor som jag hittade på nätet, och så lite stekt halluomi och kokt potatis till det.
För oss som vägrar äta bacon från en plågad gris så finns det vegetarisk bacon från hälsans kök som är supergod!

Ingredienser:

4 dl okokta ej blötlagda bruna bönor 1 liter vatten1 tsk salt 2 msk potatismjöl 3 msk ättikssprit 12% 4 msk sirap

Tillagning:

Skölj de bruna bönorna och lägg dem i kallt vatten över natten att svälla. Häll bort blötläggningsvattnet och häll över bönorna i en stor kastrull. Tillsätt 1 liter vatten.Koka de bruna bönorna i 1 timme och en kvart under lock på svag värme. Smaka på en böna – bönorna ska vara mjuka och börja spricka. Koka ev. längre. Rör om då och då och späd ev. med mer vatten så att det täcker bönorna.När bönorna kokats mjuka så skopar du ur kokvattnet så att du har kokvatten så att det täcker bönorna men ej mer.Rör ut potatismjölet i lite vatten i ett glas, häll i det under omrörning ner i de kokande bönorna. Detta reder bönorna så att de blir såsiga.Smaksätt sedan de bruna bönorna med ättika, sirap, vitpeppar och salt. Ev. får du tillsätt mer än angivna mängder. Smaka på de bruna bönorna så att de blir som du vill ha dem.Bönorna kan stå och småkoka vidare eller serveras direkt.

Jag önskar oss lycka till för själv har jag aldrig gjort egna bruna bönor. Detta blir första gången!

Annonser